העולם העסקי הישראלי רוחש פעילות: אלפי עסקים חדשים נפתחים מדי שנה. אך לצד זה , מתקיימת גם מגמה מדאיגה של סגירת עסקים. מדוע כל כך הרבה עסקים צעירים נכשלים? הסיבה העיקרית טמונה בטעויות ניהוליות כלכליות נפוצות.
במאמר זה אציג את שמונת הטעויות הנפוצות שעלולות להוביל לקריסת עסק ונפרט על אסטרטגיות למניעתן. הבנת הטעויות הללו היא המפתח להצלחת העסק שלך לאורך זמן.
1. ערבוב חשבונות: סכנה קיומית לעסק
בעלי עסקים רבים נוטים לערבב בין כספי העסק לכספם הפרטי. גישה זו עלולה להוביל להוצאות מיותרות, קושי בניהול תזרים מזומנים, ואף לפגיעה חמורה ברווחיות העסק.
המלצה: הקפידו על הפרדה מוחלטת בין חשבונות העסק לחשבונות הפרטיים. פתחו חשבונות בנק נפרדים, השתמשו בכרטיסי אשראי נפרדים, ונהלי רישום מדויק של כל ההכנסות וההוצאות.
2. ניתוק מהמציאות: חישוב שכר לא ריאלי
לרוב, בעלי עסקים חדשים נוטים "לשלם לעצמם" שכר גבוה שאינו תואם את הכנסות העסק. גישה זו עלולה לפגוע ביכולת של העסק לצמוח ולהתפתח, ואף להוביל לקשיים כלכליים עתידיים.
המלצה: ערכו מחקר שוק יסודי כדי להבין את טווח השכר המקובל עבור תפקידכם בענף בנוסף בדקו שהשכר אותו אתם מושכים מהעסק תואם את הכנסות העסק ולא מוביל את העסק להפסד וגרעון תקציבי.
3. חסכון? מה זה?
בעלי עסקים רבים נוטים "לחיות את הרגע" ולצרוך את כל ההכנסות של העסק במקום לחסוך. גישה זו עלולה להוביל לקושי בהתמודדות עם הוצאות בלתי צפויות, ואף לפגוע ביכולת העסק להתפתח ולצמוח.
המלצה: פתחו תוכנית חיסכון קבועה, והקפידו להפריש סכום קבוע מדי חודש מהכנסות העסק. חיסכון זה יעניק לכם "כרית ביטחון" פיננסית ויאפשר לכם להתמודד עם אתגרים עתידיים.
4. זרימת מזומנים: דליפה שעלולה להטביע את העסק שלך
ניהול תזרים מזומנים לקוי עלול להוביל לפיגור בתשלומים לספקים, קשיים בגיוס אשראי, ואף לפשיטת רגל. חשוב לעקוב אחר הכנסות והוצאות של העסק באופן שוטף, ולנהל את תזרים המזומנים בצורה יעילה.
המלצה: השתמשו בתוכנת ניהול חשבונות או בייעוץ מקצועי כדי לעקוב אחר תזרים המזומנים שלכם. ודאו שאתם מבצעים גביית תשלום עבור כל השירותים או המוצרים שאתם מספקים על פי תנאי התשלום בהסכם השירותים ונהלו את ההוצאות שלכם בצורה אחראית.
5. רווחיות ורווח: לא אותו דבר!
צמיחה והכנסה גבוהה אינן מצביעות בהכרח על הצלחה עסקית. חשוב לחשב את הרווח הנקי של העסק, כלומר ההכנסות לאחר ניכוי כל ההוצאות. רק רווח נקי חיובי מעיד על כך שהעסק רווחי וניתן להמשיך ולפתח אותו.
המלצה: עקבו אחר הרווחיות של העסק באופן קבוע, ונתחו את הגורמים המשפיעים עליה. וידאו שהמחירים שלהם תואמים את עלויות הייצור והשירותים, שהעסק מייצר רווח נקי מספק.
6. דחיית תשלום לספקים: הגדלת התחייבות בעסק!
שימוש בכספי לקוח למטרות פרטיות או תשלום שכר במקום לשלם את עלויות הסחורה/ השירות לספקים ובכך לדחות תשלומי ספקים עלול להוביל לקשיים כלכליים, במיוחד במקרים בהם לא נכנסים פרויקטים באופן קבוע ו/או שההכנסות אינן יציבות.
המלצה: דאגו לשלם תשלומים לספקים שסיפקו סחורות שעבורם שולמה לכם העסקה. אל תדחו תשלומי ספקים!
7. השקעות: לא רק בעסק!
ניהול נכון של העסק יאפשר לכם לזהות מקורות רווח נוספים מלבד העסק עצמו. השקעות נבונות יכולות להגדיל את ההון שלכם לאורך זמן, ולספק לכם "כרית ביטחון" פיננסית.
המלצה: התייעצו עם יועץ השקעות מוסמך כדי ללמוד על אפיקי השקעה מתאימים עבורכם. פזרו את ההשקעות שלכם לאורך נכסים שונים, והקפידו לנהל את הסיכונים בצורה אחראית.
8. בורות בחשבונאות: סיכון מיותר
הבנה מעמיקה של עקרונות החשבונאות הכרחית לניהול עסק נכון. ידע זה יאפשר לכם לנתח נתונים פיננסיים, לקבל החלטות מושכלות, ולמנוע טעויות כלכליות.
המלצה: למדו את יסודות החשבונאות ודאו שאתם מבינים את הדוחות הכספיים של העסק, ויכולים לנתח אותם בצורה נכונה.
הימנעות מטעויות כלכליות נפוצות וניהול עסק נכון הם המפתחות להצלחה לאורך זמן. יישום הטיפים שהוצגו במאמר זה יעזור לכם לחזק את העסק שלכם, להבטיח את יציבותו הפיננסית, ולצעוד בביטחון לקראת עתיד מוצלח.
אל תהססו לפנות לייעוץ מקצועי מרואה חשבון/ יועץ מס או יועץ עסקי. מומחים אלו יכולים לסייע לכם לנהל את העסק שלכם בצורה יעילה יותר, למנוע טעויות, ולמקסם את הרווחיות שלכם.
ביחד, תוכלו להפוך את העסק שלכם לחזק, רווחי, ומצליח!